Alergeni, kaj so in kako vplivajo na naše zdravje?

Arhiv Stare Spletne Strani

   Odoo CMS- Sample image floating

   Alergeni nas obkrožajo vsak dan. Najdemo jih v raznoraznih bioloških virih in do danes je odkritih že preko 3.000. Proteini v alergenih, ki povzročajo alergene reakcije, se imenujejo antigeni. Antigeni lahko vplivajo na človeški odziv na več načinov. Glede na vpliv alergena in posledične alergije jih razporejamo ... [1]   

   PRŠICE - alergeni

   Odoo CMS- Sample image floating

   Hišne pršice so majhni organizmi iz skupine pajkovcev, ki proizvajajo snovi, ki pri veliki skupini ljudi povzročajo hude alergijske reakcije in so glavni povzročitelj astmatičnih in bronhialnih obolenj. Prostemu očesu so skoraj nevidne zaradi brezbarvnosti in ne velikosti,, saj merijo med ¼ do 1/3 mm. V naših stanovanjih najdemo več milijonov pršic, predvsem v vzmetnici, posteljnini, preprogah, oblazinjenem pohištvu in zavesah. Idealna temperatura za razvoj pršic je okrog 20°C z nivojem vlažnosti med 70 – 80%.  [2] [3]

   Njihova glavna hrana je človeška odmrla koža, ki jo najdejo v hišnem prahu in predvsem v naših ležiščih. Človeška povrhnjica se konstantno obnavlja in menja. Odrasla oseba odloži približno 1,5 g odmrle kože dnevno (kar je dovolj hrane za 1 milijon pršic v enem tednu) in zamenja celotno povrhnjico v cca 28. dneh. Ti drobni ostanki kože prodirajo globoko v oblazinjeno pohištvo, tepihe, tapisone, posteljnino, vzmetnice in tudi v plišaste otroške igračke.  [4]

   KAKŠEN VPLIV IMAJO PRŠICE NA ZDRAVJE?[3]

   Hišne pršice ne spadajo med parazite, saj ne grizejo, ne pikajo in se ne zažirajo v naša telesa. Alergeni so njihovi iztrebki in pa odmrle pršice, natančneje proteinI Der p 1-14, ki ga najdemo v odmrlih pršicah in v iztrebkih. Pršica lahko v življenju proizvede tudi do 200 krat svojo lastno težo iztrebkov. Pršice sicer pri ekstremnih temperaturah in nizki vlažnosti odmrejo, vendar s tem težava alergenov ni rešena, saj žive pršice niso problematične, alergije pa povzročajo, deli odmrlih pršic in njihovi iztrebki.  Povišan nivo alergenov povzroča resne zdravstvene težave kot sta alergijski rinitis in bronhialna astma. Antigeni, ki jih najdemo v iztrebkih pršic so eni najhujših alergenov, ki jih najdemo v našem bivalnem okolju. Velika koncentracija teh alergenov pa lahko povzroči alergijsko reakcijo tudi pri ljudeh, ki na pršico sicer niso občutljivi. Hišne pršice so praktično vsepovsod in več kot 50% gospodinjstev je zaslediti povišano raven alergenov, predvsem v ležiščih. Ravno na ležišču pa človek preživi v povprečju 1/3 življenja. V povprečni rabljeni vzmetnici se razvijejo populacije tudi do 10 milijonov pršic. V 2 leti starem vzglavniku lahko kar 10% teže predstavljajo odmrle pršice in iztrebki. Simptomi previsoke koncentracije teh alergenov so:

   • Odoo CMS- Sample image floating

    motnje spanja

   • kašelj

   • zamašen nos

   • srbeč nos in ustno nebo

   • vnetja oči

   • izcedek iz nosu

   • tiščanje v pljučih

   • nevrodermitis

   • težave z dihanjem in astma  [4][5]

   • ...

   KAKO SE ZNEBITI PRŠIC?

   Pršice so praktično povsod, zato ni dovolj posvetiti pozornost zgolj enemu področju, kjer se pršice nahajajo, ampak je v borbi proti njim potreben celosten pristop. Prisotnost pršice še ne pomeni, da vaš dom ni čist, vendar pa je v borbi proti pršicam odstranjevanje hišnega prahu bistvenega pomena. Raziskave kažejo, da se največ pršic in posledično tudi alergenov nahaja v spalnici, zato je smotrno, da borbo proti alergijam na pršico pričnemo tam.

   V popularni literaturi, ki pa je v določenih segmentih pogosto rahlo zastarela, najdemo veliko nasvetov, kako zmanjšati število pršic v našem bivalnem okolju.  V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj najpogostejših nasvetov:

   znižanje vlažnosti

   optimalna vlažnost za obstoj in razmnoževanje pršic je nad 50% vlažnost. Z znižanjem stopnje vlažnosti pršice sicer odmrejo, vendar moramo biti pozorni, da je presuh zrak za človeka škodljiv, saj povzroča izsušitev sluznic, kar pa lahko pripelje tudi do dihalnih obolenj. Optimalna vlažnost za človeka pa je ravno med 40-50% vlažnost. Znižanje stopnje vlažnosti zraka tako odpre le nove poti in tveganja za pojavitev dihalnih obolenj. Poleg tega znižanje zračne vlažnosti ne uniči glavne in za naše zdravje najnevarnejše populacije pršic, ki se skriva v naših ležiščih. V le teh je vlažnost zaradi gnilobnih procesov razgradnje kože in zaradi oddajanja telesnih tekočin med počitkom (tudi do 0.5 litra na noč) vedno več kot le zadostna.

   protialergijske prevleke

   Z antialergijskimi prevlekami prekrijemo vzmetnico in vzglavnik. Antialergijske prevleke so narejene iz posebnih materialov, pri katerih so pore manjše in tako zadržujejopršice v vzmetnici. Spodnja plast je navadno iz vinila, zgornja plast pa iz tkanine. Tako se ločimo od populacije pršic iz ležišča, pršice, ki se razvijajo v prevleki, pa kontroliramo s pogostim pranjem.  Prevleke je potrebno prati pri temperaturah višjih od 60`C. Težava, ki se pojavi je dvoplastna. Za pranje tkanin, ki ne prenesejo višjih temperatur moramo uporabiti posebne detergente, ki vsebujejo nevarne kemikalije ali celo pesticide (namenski detergenti), uporaba le teh pa odpira mnoga nova vprašanja in tveganja za naše zdravje. Druga plast težave pa je, da s pranjem pršice zgolj pobijemo, vendar pa jih ne odstranimo popolnoma. Tudi po pranju v prevlekah ostane do 10% alergenov. Razen z namenskimi detergenti pa tudi ni ustavljen razvoj novih pršic. Zato je posteljnino nujno prati tedensko.

   zmrzovanje

   Vzglavnike in oddeje, ki jih ne moremo prati damo vsakih 14 dni v zmrzovalnik za 24-48 ur. Zaradi nizkih temperatur pršice odmrejo. Težava je v tem, da s tem ne rešimo težave z alergeni, saj, kot že rečeno, ni alergena živa pršica, pač pa odmrle pršice in iztrebki,  česar pa z zmrzovanjem ne odstranimo.

   zračenje

   Raziskave namigujejo, da že samo z jutranjim nepostiljanjem ležišče osušimo in s tem malenkostno zmanjšamo število pršic.

   stepanje

   Stepanje vzmetnic je zelo pogosto, vendar popolnoma neučinkovito! Še več – celo IZREDNO ZDRAVJU ŠKODLJIVO. S stepanjem pršic ne odstranimo, saj pršica spada v rod pajkovcev in se oprime vlaken. Z udarjanjem dosežemo le dvig alergenov v zrak, kjer jih med delom v velikih količinah vdihujemo. Alergeni sami po sebi ne bi bili problematični, škodljivi postanejo šele v stiku s človekom, z našimi dihali in sluznicami. Poleg tega s stepanjem vzmetnico prezračimo, pršicam dovedemo dodaten kisik in s tem njihovo aktivnost še povečamo.

   odstranitev preprog, zaves in ostalega tekstila

   Alergikom se priporoča da iz stanovanj odstranijo vse preproge, oblazinjeno pohištvo in zavese in da jih nadomestijo z lesom in umetnimi materiali. Posebno v preprogah in oblazinjenem pohištvu se, tako kot v vzmetnici, ustvarjajo zelo dobri pogoji za razvoj hišnih pršic, saj se v njih prah in organski odpadki akumulirajo. Trde površine in umetne materiale je bistveno lažje čistiti. Žal pa po odstranitvi vseh akumulatorjev nastane problem s hišnim prahom, ki ga je po, v nasprtju s splošnim prepričanjem, odstranitvi vsega tekstila v ozračju bistveno več kot sicer, saj se mnogo hitreje in lažje dviga iz trdih in gladkih površin kot iz npr. preproge.  [2]

   dnevno dosledno čiščenje

   Priporoča se, da se prah čisti dnevno, saj so pršice prisotne tudi v njem. Z zračnim prahom alergeni pridejo do naših dihal. Odsvetuje se pometanje in brisanje prahu s suhimi krpami, saj na ta način prah le dvigujemo. Priporoča se dnevno brisanje prahu s trdih površin z mokro krpo.

   sesanje

   Odoo CMS- Sample image floating

   Praktično edini način trajne rešitve problema pršic je, da jim odvzamemo nekaj kar za življenje nujno potrebujejo. Kakor že rečeno pršice za življenje nujno potrebujejo hrano, vodo, toploto in temo. Vlažnosti ne moremo odvzeti, saj tudi če znižamo nivo vlažnosti zraka v prostoru in s tem posledično potencialno škodimo sebi, med počitkom še vedno oddamo več kot dovolj telesnih tekočin za vlažno mikro klimo ležišča. Prav tako pa ni zdravo spati na materialih, kot je recimo vinil, ki vodo zadržujejo. Toplote tudi ne moremo  odvzeti, saj jo konec koncev tudi sami potrebujemo in oddajamo. In koncu koncev, pršicam ne moremo vzeti teme, saj na osvetljenih ležiščeh ne moremo spati. Tako nam na koncu ostane le ena rešitev – odvzeti jim moramo hrano. Njihova glavna hrana je naša odmrla povrhnjica. Z rednim globinskim čiščenjem ležišča odstranimo odmrlo kožo, odmrle pršice in iztrebke, živih pršic pa s sesanjem nikakor ne moremo odstraniti vseh. Vendar populacijo z rednim globinskim čiščenjem in odvzemom hrane postopoma izčrpamo. Pri aparatu za sesanje sta pomembni dve karakteristiki: sesalna moč in stopnja filtracije. Pomembno je, da ima aparat učinkovito tehnologijo globinskega čiščenja, vendar je še mnogo pomembneje da zagotavlja visoko stopnjo filtracije. Vemo, da je največji problem aparatov za vzdrževanje doma ravno poroznost in prepustnost vrečk in filtrov, ki zaradi tega v sebi ne zadržijo vsega. Nazaj v ozračje spuščajo nevaren mikro prah in alergene, ki nato iz zraka pridejo v naša dihala. Iztrebek pršice, natančneje proteini iz družin Der p 1-14, ki jih le ta in deli mrtvih pršic vsebujejo, so eden najhujših alergenov za človeka. Dokler so ti alergeni sprijeti v vzmetnici ne predstavljajo problema, težava nastopi, ko se zaradi obračanja med spanjem, ali zaradi sesanja sprostiko v zrak. Ravno zato pa danes zdravniki, na čelu z enim najpomembnejših inštitutov za preventivno medicino ZPMed® priporočajo sistem patentirane separacije na vodni osnovi, saj je to trenutno edini način kako doseči skoraj popolno filtracijo. Natančneje, patentiran sistem separacije zagotavlja 99,996% filtracijo, ne glede na velikostni nivo delcev.

   filtracija ozračja

   Ker prah v naših stanovanjih stalno kroži in se s tem alergeni v hišnem prahu dvigujejo v ozračje in iz kjer jih vdihavamo,  ZPMed® priporoča redno filtracijo ozračja preko omenjene vodne patentirane separacije. Na ta način oz zraka odstranimo hišni prah, alergene in ostale snovi, ki so zdravju škodljive.

   Seznam Virov

   [1] Wikipedia - Alergeni

   [2] American Lung Association - hišne pršice in prah [5] BOLNIŠNICA GOLNIK - Astma

   [3] AAFA - Hišne pršice

   [4] EHSO - hišne pršice 

   HIŠNI PRAH - alergeni

   Odoo CMS- Sample image floating

   Prah- večna nadloga s katero se soočamo vsak dan. Kar 60% prahu pride od zunaj, skozi vrata, okna, zračnike, s čevlji, … Si se že kdaj vprašal/a kaj hišni prah pravzaprav sploh je? Sestavine prahu se razlikujejo glede na:

   • Okolje, kjer živimo; če živimo v urbanem okolju, v bližini tovarn, … je količina prahu občutno večja.

   • podnebje,

   • število in starost ljudi, ki živijo v gospodinjstvu,

   • vrsto hrane, ki se pripravlja v gospodinjstvu,

   • pogostost čiščenja,

   • ali ima gospodinjstvo hišnega ljubljenčka,

   • kajenja [2]

   • ...

   V vsakem primeru pa prah vsebuje glivice, trose, bakterije, delce živalskih dlak, razpadajočih insektov, perja, kemikalij, hrane, odmrlo človeško kožo, trde delce od kuhanja in kajenja, vlakna iz različnih tkanin, kot so oblačila, posteljnina, … Sestavini prahu, ki sta najbolj zaskrbljujoča pa sta pršice in svinec.

   Svinec

   je težka kovina, ki v gospodinjstvo pride predvsem zaradi onesnaženosti okolja (gospodinjstva v bližini tovarn). Eno takih območij v Sloveniji je po oceni Ministrstva za zdravje ter Ministrstva za okolje in prostor širše območje Zgornje Mežiške doline. Ministrstvo za zdravje poudarja, da je poleg ukrepov v okolju potrebna predvsem lastna aktivnost ljudi za izvajanje ukrepov za zmanjšanje vnosa svinca v telo. [3]

   Pršice

   v vsakem gramu hišnega prahu je lahko celo 30.000 pršic. Pršica je drobni pajkovec, ki živi predvsem v preprogah, vzmetnicah, zavesah, blazinah, na kožuščkih hišnih ljubljenčkov, plišastih predmetih, … v glavnem na mestih s katerimi smo neprestano v stiku. Idealni pogoji za pršice so temperatura od 15-30ºC ter vlažnost od 70-80 %. Pršice so eden izmed glavnih dejavnikov prirazvoju raznih alergij. Bolezenske znake alergije pa povzroča predvsem iztrebek pršice in to še dolgo po njeni smrti.

   Kaj je alergija?

   Odoo CMS- Sample image floating

   Beseda alergija pomeni preobčutljivost. Beseda alergija je izpeljanka iz grške besede in pomeni drugačno dejanje ali delo. Znanstveno pravimo, da je alergija nenormalen odziv telesnega obrambnega (imunskega) sistema, ki se kaže kot preobčutljivost za dražila. Dražila, ki povzročajo alergijo so alergeni in antigeni. Če pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa. Protitelesa (imunoglobini) branijo telo pred vrinjenimi, telesu škodljivimi snovmi. Pri alergikih je ta reakcija čezmerna. Alergija je torej nenormalna občutljivost za posebne snovi. Alergiki kažejo bolezenska znamenja, če so tem snovem izpostavljeni ali pridejo v stik z njimi. Zdravi ljudje ne kažejo nobenih znamenj v stiku s podobnimi snovmi. Pri alergikih se razvije posebna oblika protiteles, imunoglobin E (IgE), ki se bolezensko odziva na snovi iz okolja. Reakcije na alergen so različne. Kažejo se kot alergijski nahod, alergijska astma, koprivnica, atopijski dermatitis ali kot alergijski kontaktni ekcem. [4] [5]

   Odoo CMS- Sample image floating
   Alergija na hišni prah se lahko kaže kot astma, nahod ali atopijski dermatitis (ekcem). Izpuščaji se običajno pojavijo takoj po vstajanju iz postelje. Simptomi trajajo celo leto, običajno so izrazitejši jeseni in pozimi ter v vlažnem vremenu. [6] 

   Kako se izognemo hišnemu prahu?

   Hišnemu prahu se izognete tako, da:

   • dnevno zračite prostore,

   • učinkovito dnevno čiščenje,

   • kvalitetno sesanje prostorov, vzmetnic, preprog ... ,

   • filtracija zraka,

   • ...

   Zakaj hišni prah predstavlja ogromen problem in zakaj se ga tako močno želimo znebiti?

   Hišni prah je najpogostejša oblika inhalacijskih alergij, ki se pojavijo pri vdihavanju antigena. Znamenja alergije na hišni prah so: srbenje in solzenje oči, draženje na kihanje, smrkanje, kašljanje, včasih celo dušenje. Problem pri sesanju in brisanju prahu je, da se le-ta med čiščenjem iz tal ter površin dviguje v prostor in ga je nemogoče v celoti odstraniti. Ta problem lahko rešimo s filtracijo zraka, s katero posrkamo ter odstranimo prah iz ozračja [7] [8] [9] [10] [11]

   Ostani z nami ...

   Zadnje novosti, odkritja in prispevki o hišnem prahu. Ne zamudi več ničesar! Vpiši svoje ime in e-naslov ter prejmi nove informacije, posebne ponudbe in ostale dobrote kar v e-nabiralnik.

   Enkrat mesečno izdamo povzetek novih in najbolje branih prispevkov, obveščamo o zadnjih odkritjih s področja alergenov in kako se lahko obvaruješ pred njimi. Drži korak s časom tudi ti!

   Seznam Virov

   [1] Wikipedia - alergeni  

   [2] Vizita - kaj vse je v prahu 

   [3] Sanacija Svinca - senacija onesnaženega okolja 

   [4] Med.Over.Net - Kaj je alergija

   [5] Lek - alergije 

   [6] eZdravje - alergije na dihalih

   [7] Salvita - najpogostejše alergije 

   [8] Nasya - kdaj se pojavlja alergijski rinitis 

   [9] Singulina - megla in alergije 

   [10] Dustbag - hišna pršica in prah

   [11] EHSO - hišna pršica


   CVETNI PRAH - alergeni

   Odoo CMS- Sample image floating

   Nekaterim letni časi, ko cvetijo rastline ne prinašajo užitkov, temveč mučenje. Ob cvetenju je v zraku vse polno cvetnega prahu, ki povzroča številnim ljudem velike težave. Imate morda zopet enake težave kakor prejšnje leto? So to zgolj običajni simptomi navadnega prehlada, ali pa je to morda že alergija?

   Kaj je to cvetni prah?

   Cvetni prah so moške oplojevalne celice cvetočih rastlin. Za čebele je cvetni prah edini izvor beljakovin, poleg medu in vode pa njihova glavna hrana. Vsak cvetni prah je edinstven, je nekakšen prstni odtis rastline in značilen za eno samo vrsto cveta. Prašnik, ki ga sestavlja pecelj, je na zgornjem koncu razširjen v prašnico, ki jo sestavljajo štiri podolgovate pelodne vrečke, v katerih nastaja cvetni prah. Ko prašnica popolnoma dozori, se odpre in sprosti se na milijone pelodnih zrnc.

   Iz česa je cvetni prah sestavljen?

   Odoo CMS- Sample image floating

   Kadar govorimo o sestavi cvetnega prahu, moramo upoštevati razlike med posameznimi vrstami peloda. Količina posameznih sestavin je odvisna od vrste rastlin oz. cvetov. Poleg beljakovin vsebuje tudi veliko prostih aminokislin, in sicer odkrili so kar 20 do 22 naravnih aminokislin, od tega osem za človeka nujno potrebnih. Ugotovili so, da vsebuje 100 g cvetnega prahu toliko aminokislin kot 500 g govedine ali 7 jajc, in da torej 30 g peloda popolnoma zadostuje za pokrivanje dnevne potrebe po esencialnih aminokislinah pri odraslem človeku. Med aminokislinami, ki jih vsebuje cvetni prah, so najpomembnejše arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin ter metionin. Cvetni prah vsebuje tudi vodo in ogljikove hidrate (enostavna sladkorja glukoza in fruktoza ter laktoza), katerih vsebnost se giblje med 35 in 40%. Maščob je v cvetnem prahu povprečno okoli 5 % (pri nekaterih vrstah presega tudi 20%). Te maščobe vsebujejo velik delež nenasičenih maščobnih kislin, ki vplivajo na raven holesterola v krvi. Poleg tega so v cvetnem prahu vsi vitamini, ki jih potrebuje človeški organizem, zlasti vitamini skupine B, vitamini A, C, biotin in E, bioflavonoidi , rudninske snovi in elementi v sledeh ter različne druge snovi, kot so encimi, antibiotične snovi, snov, ki spodbuja rast in rutin, ki krepi stene drobnih krvnih žilic - kapilar.

   Kaj je to seneni nahod in kakšni so simptomi?

   Seneni nahod ali alergija na cvetni prah je sezonska oblika alergijskega rinitisa. Simptomi vključujejo:

   • Srbečico,

   • rdeče boleče oči,

   • pogosto kihanje,

   • sinusno vnetje,

   • neprestano izločanje nosne sluznice,

   • utrujenost in razdražljivost.

    Odoo CMS- Sample image floating

   Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

   Če niste prepričani ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili. V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno.

   V primeru da je vaš otrok nahoden, se najprej poskusite izogibati pelodu spomladi. Naj ne hodi na območja kjer je veliko cvetnega prahu, še posebej ne zjutraj in zvečer, ko je zrak najbolj nasičen s pelodom. Pomagalo bo, če si bo splakoval obraz s hladno vodo in oči spiral s čajem

   Kako omiliti alergične reakcije na cvetni prah?

   Alergija pomeni preobčutljivost oziroma spremenjeno reakcijo našega imunskega sistema na sicer neškodljive in povsem običajne snovi iz okolja. Alergijski simptomi se lahko pojavijo pri različnih organih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ter črevesni sluznici. Mnoge raziskave so pokazale, da izpostavljenost sledečim faktorjem poslabša stanje bolnika, zato se poskusite izogniti čim večim od sledečih naštetih:

   1. STRES:

   Odoo CMS- Sample image floating

   Raziskava ameriških znanstvenikov iz univerze v Ohiu je pokazala, da je bila pri prostovoljcih v tistih dneh, ko so bili izpostavljeni stresu na delovnem mestu ali iz kakšnih osebnih razlogov, alergija veliko hujša kot takrat, kadar so imeli običajen, nestresen dan. Raziskovalci pravijo, da hormoni stresa povečajo število IgE-jev – proteinov v krvi, ki sprožajo alergijske reakcije na zunanje dejavnike. Če se boste torej v času, ko cvetijo rastline, na katere ste alergični, kolikor je le mogoče izogibali stresu, bo vaš alergijski nahod morda nekoliko blažji.

   2. ALKOHOL:

   Če pri kosilu ali večerji pogosto spijete kozarček ali dva rdečega vina, je to sicer dobro za kri, a menda slabo za seneni nahod. Danski raziskovalci namreč trdijo, da imajo po njihovih študijah sodeč tisti, ki vsak teden uživajo alkohol, kar tri odstotke več možnosti, da bodo imeli težave s senenim nahodom kar vse leto. Alkohol naj bi namreč spodbujal izločanje histamina – tkivnega hormona, ki je zlasti aktiven pri agresivnih alergijskih reakcijah. Tako naj bi pogosto uživanje alkohola pri tistih, ki so alergični na cvetni prah, pospeševalo alergijske procese pri senenem nahodu in astmi, pa tudi pri kožnih alergijah.

   3. KAJENJE:

   Strokovnjaki opozarjajo tudi, da kajenje občutno poslabša alergijske bolezni, pri čemer seveda ne smemo pozabiti na pasivno kajenje. Neka japonska študija je pokazala, da se je pri kar 80 odstotkih najstnikov, ki so bili doma izpostavljeni pasivnemu kajenju, pojavil seneni nahod. Zato se izogibajte prostorom, kjer vaši sorodniki ali prijatelji kadijo.

   4. LONČNICE:

   Se vam vsakič, ko se približate vaši priljubljeni orhideji, v očeh naberejo solze in začnete kihati? Potem bi se morda morali rože znebiti, kajti očitno vam povzroča alergijo. Da so posamezniki alergični ne le na drevesa, trave in zunanje rastline, ampak tudi na lončnice, nii nič nenavadnega, pravijo belgijski raziskovalci. Njihova študija je namreč pokazala, da je kar 75 odstotkov ljudi, ki trpijo za alergijo na cvetni prah, alergičnih vsaj na eno lončnico, ki jih ljudje tako radi kupujemo za krasitev naših domov. Ugotovili so tudi, da so od lončnic najbolj problematične orhideje, razne sobne palme, fikusi in drevesa življenja.

   5. SLABA HIGIENA:

   V času, ko je vaša alergija na cvetni prah na vrhuncu, se nikar ne pozabite redno umivati in si čim pogosteje prati las. Cvetni prah se namreč zadržuje povsod – ne le na oblekah in čevljih, ampak tudi na vaši koži in v laseh. Če se torej kakšen dan ali celo dva ne boste temeljito umili, obstaja velika verjetnost, da boste pogosteje kihali in kašljali, da vas bodo oči srbele bolj kot sicer, da boste imeli povsem zamašen nos.

   Izognite se "svojim" alergenom!

   • Iz stanovanja odstranite oziroma redno čistite pohištvo in dodatke, na katerih se nabira cvetni prah: oblazinjeno pohištvo, preproge, zavese ipd.

   • Prostore zračite na podeželju med 19. In 24. Uro, v mestih pa od 6. In 8. uro zjutraj, ko je koncentracija cvetnega praha v zraku nekoliko manjša. S kvalitetnim vlažilcem zraka se izognete neprestanemu zračenju, zrak v prostoru pa je čist in kvaliteten.

   • Ko je cvetenje največje se ja najbolje zadrževati pretežno v zaprtih prostorih, ki pa morajo biti kvalitetno očiščena.

   • Perila ne sušite zunaj, saj se tudi na oblačila, brisače, posteljnino prime cvetni prah.

   • V stanovanje nikar ne nosite sveže nabranega cvetja ali drevesnih vej.

   Seznam Virov

   [1] Alegije Pika Info

   [2] Bodi Eko - alergija na cvetni prah

   [3] Wikipedija - cvetni prah

   [4] Žurnal24 - BIO vreme

   [5] Vizita.si - kaj poslabša alergijo na cvetni prah 

   [6] Aktivni.si - pomoč pri alergiji na cvetni prah 

   [7] Pravljicna.si - alergije

   [8] Lek- koledar cvetenja

   [9] Spanec.si - alergija na cvetni prah in spanje