Astma – svetovni dan

Arhiv Stare Spletne Strani

Arhiv iz stare spletne strani:

Na prvi torek v maju se že tradicionalno zaznamuje svetovni dan astme, kronične bolezni dihal, ki jo najpogosteje povzročijo alergeni.

Astma je kronična bolezen dihal; stalno vnetje dihalnih kanalov (bronhijev) vpliva na pretok zraka v pljuča in iz njih ter s tem povzroča oteženo dihanje.

Ko alergeni ali zgolj iritatorji pridejo v stik z vnetimi bronhiji, se ti zaradi prekomerne imunske reakcije še bolj zožijo, stisnejo in s tem močno otežijo dihanje. Če sindrom napreduje, pride do astmatičnega napada. Izločanje sluzi na stenah bronhijev se močno poveča; dihanje je skoraj nemogoče.

Astma sodi med obstruktivne pljučne bolezni in je med kroničnimi pljučnimi boleznimi najpogostejša, saj prizadene 15-17 % ljudi. Zdravila za astmo ni; da se pa blažiti simptome ter ob spremembo načina življenja živeti normalno življenje.


RAZVOJ BOLEZNI – Astma prožilci astmatičnega napada:

Astma ima tudi genetsko komponento. Če ima astmo eden od staršev je tako verjetnost, da jo bo imel tudi otrok 30% , če imata astmo oba starša, pa se verjetnost bolezni dvigne na kar 70%.


Vendar le genetika ne pojasni neverjetnega porasta astme po letu 1980 (smrtnost med mladino narasla za neverjetnih 80% v 30 letih). Pomemben vpliv ima tudi okoljski faktor. Predvsem imajo na pogostost, resnost simptomov in smrtnost vpliv prožilci iz sledečih skupin:


kvaliteta notranjega in zunanjega ozračja alergeni v našem domu pomanjkanje znanja med pacienti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je še posebno izpostavila sledeče prožilce:


alergeni našega doma (hišne pršice, hišni prah in ostanki živali, kot so dlaka, koža, slina…)

alergeni zunanjega okolja (cvetni prah, plesni, glive)

dim z PM10, PM2.5 in ostalimi dražili ki jih vsebuje (benzen, formaldehid…)

kemični dražilci na delovnem mestu splošno onesnaženje notranjega in zunanjega zraka Vse in še več o astmi si preberi na naši internetni strani https://www.anteros.eu/astma/


V komentarje napiši:


Ali se spopadaš z problemi astme?

Kakšen način življenja misliš, da bi moral imeti vsak astmatik?

Imaš kakšen predlog o lajšanju simptomov astme na katerega sem pozabila?