Dan upora proti okupatorju

Arhiv Stare Spletne Strani

Arhiv iz stare spletne strani:

Dan upora proti okupatorju se je zgodil, ko se je zbrala skupina svobodomiselnih Slovencev z željo upora proti okupatorju in njegovim zaveznikom, med katerimi je bila tudi komunistična Sovjetska zveza, ki je skupaj z nacistično Nemčijo teptala in okupirala Poljsko.


Praznik pod tem imenom praznujemo od leta 1992, saj je bil prej znan kot dan Osvobodilne fronte oz. dan OF-a. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce).


Zato se lahko povsem upravičeno praznik zaznamuje, kot dan upora proti vsem totalitarizmom: nacizmu, fašizmu in komunizmu, ki so 27.4. 1941 zasužnjevali večji del Evrope.


V komentarje napiši:

Kaj meniš, da bi moral praznik predstavljati Slovencem?

Kaj praznik pomeni tebi?

Ali se nameravaš udeležiti katerega dogodka na to temo?