Dan žena – 8. marec

Arhiv Stare Spletne Strani

Arhiv iz stare spletne strani:

Vsako leto se 8. marca po celem svetu praznuje mednarodni dan žena. Na ta dan se vsako leto spomnimo svojih mam, sester, prijateljic,… moški pa tudi svojih boljših polovic in jih razveselimo z majhnimi pozornostmi.


Ali pravzaprav sploh vemo zakaj in kaj praznujemo 8. marca?


To je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. To je dan, ko se ženske vseh kontinentov, ki so sicer v pogosto nasprotujočih si mnenjih, nacionalnih meja ter etničnih, jezikovnih, kulturnih, gospodarskih in političnih razlikah, zbližajo ob misli na praznovanje svojega dne. Takrat še posebno proslavimo ženske dosežke in se osredotočimo na prihodnja prizadevanja za enakopravnost žensk po vsem svetu.


Z borbo za enakopravnost žensk je leta 1889 pričela Nemka Clara Zetkin (1857 – 1933). Pobudo za dan posvečen ženskam je dala leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Nemčiji, Avstriji, Švici in na Danskem.


Dan žena v Sloveniji Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Začelo se je daljnega leta 1897 z izhajanjem ženskega časopisa Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906 je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala iz filozofije. Prvič so ženske na slovenskih tleh smele voliti leta 1945 in se s tem že močno približale enakopravnosti. Dve leti kasneje je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok. Že 21 let obstaja telefon v sili za pomoč ženskam in otrok, ki so postali žrtve nasilja.


Vsem ženskam želim prijetno preživet dan. Ta dan je naš – izkoristimo ga 🙂


V komentarje napiši:

Kaj ti pomeni 8. marec?

Ženske: kako bi rade preživele svoj dan?

Moški: kako nameravete presenetiti oz. razveseliti svoje boljše polovice, sestre, mame,.. ?