KOPB je kratica za Kronične Obstruktivne Pljučne Bolezni

Arhiv Stare Spletne Strani

Odoo CMS- Sample image floating

KOPB (Kronične Obstruktivne Pulmonarne Bolezni) je po definiciji kronično, počasi napredujoče bolezenske stanje z difuznim zožanjem dihalnih poti. Bolezen obsega kronični bronhitis in pljučni emfizem. Značilna je postopna in nepopravljiva izguba pljučne funkcije. V normalnih okoliščinah doseže pljučna funkcija najvišje vrednosti v starosti 20 do 25 let in temu obdobju nato sledi postopni upad, ki je posledica staranja. Najzgodnejša stopnja KOPB se zato lahko kaže kot nepopolni razvoj pljučne funkcije, sicer pa kot njen pospešen upad. [1] [2]

BRONHITIS - KOPB

Bronhitis je vnetje sapnic-bronhijev, zračnih poti, ki povezujejo sapnik s pljuči, izraženo z obilnim sputumom-izpljunkom. Bolezen prizadene od 10 do 25% odraslega prebivalstva. Kar tretjina bolnikov ima enkrat na leto poslabšanje bolezni, ki ga spremlja tudi bakterijska okužba.

akutni bronhitis

Je običajno pojav-posledica virusne okužbe (prehlad, gripa, onesnaženost zraka) ali bakterijske okužbe. Pogostnost je večja pri kadilcih, dojenčkih, starejših ljudeh in tistih s pljučnimi boleznimi.

Odoo CMS- Sample image floating

kronični bronhitis

kjer je vsakodnevno prisotno izkašljevanje sputuma tri zaporedne mesece v dveh zaporednih letih in je najpogosteje pri kadilcih. Kronični bronhitis je najpogostejši pri moških po 40. letu starosti.  [3]

Najpomembnejši preventivni ukrepi se kažejo v opuščanju kajenja, pravilnem dihanju, gibanju na svežem in čistem zraku, vlaženje dihal (sobni vlažilec zraka, inhalacije), zadostnem pitju navadne vode (zaradi redčenja sluzi) ter skrb za imunski sistem.

dejavniki, ki najpogosteje sprožijo bronhitis

Zagotovo je najpogostejši dejavnik za sprožitev kroničnega bronhitisa kajenje. Pri kadilcih (pri zmernih kadilcih se pojavi pri približno 25 % ljudi, medtem ko pri strastnih kadilcih v 50 %) se kronični bronhitis pojavi pogosteje kot pri nekadilcih ( med 6 in 10 % ljudi). Ostali dejavniki tveganja so: onesnažen zrak s plini, parami in prahom v splošnem okolju (slaba stanovanja, velike družine, bivanje v otroških vrtcih ...) ter genetski dejavniki. Da se bolezen poslabša, pa so krivi tudi virusna ali bakterijska okužba sapnic, pljučnica, premalo učinkovito zdravljenje, slabo stanje prehranjenosti, zastoj sluzi v dihalih zaradi izsušenosti bolnika, prekomerno vdihavanje toplega, suhega in hladnega zraka.

Seznam Virov

[1] Pomurske Lekarne - KOPB 

[2] GOLNIK - Kronične Obstruktivne Pljučne Bolezni 

[3] Wikipedia - bronhitis