Valentinovo

Arhiv Stare Spletne Strani

Arhiv stare spletne strani:

Danes nas razveseljuje predvsem komercialno usmerjen praznik VALENTINOVO, ki ga 14. februarja že vrsto let praznujemo kot prvega znanilca ljubezni. Ta je predvsem aktualen v Združenih državah Amerike in marsikdo verjame, da je to ameriški praznik, ki smo ga začeli pozneje praznovati tudi v Evropi, a ni tako. Praznik VALENTINOVO ima zametke že ob koncu tretjega stoletja. Ena od legend pripoveduje, da naj bi sveti Valentin (duhovnik) na skrivaj in v nasprotju s cesarjevo odredbo poročal zaljubljene mlade pare, ki za poroko niso imeli dovoljenja. Zato so ga ujeli, zaprli in obsodili na smrt. Valentinovo je tako postal priljubljen praznik že v 17. stoletju, in sicer v Angliji, šele pozneje pa so ga za svojega vzeli še v Ameriki, kjer pa se je ta praznik ujel v vajeti ljubezni, saj naj bi si takrat zaljubljeni pari lahko brez zadržkov izkazovali svojo naklonjenost in ljubezen.


Vendarle pa tudi pri nas že dolgo časa obstaja praznik ljubezni, a malo drugače. Šege, običaji in vera so v naše kraje prinesli praznik rodnosti in ljubezni, ki je z oznanjanjem pomladi že dolgo znan kot Gregorjevo ali po domače kar »PTIČKI SE ŽENIJO.« V preteklosti so ga slavili predvsem kot prvega znanilca daljšega dneva in pomladi. Poleg tega, da so se v tem času začela vsa poljedelska opravila, pa je bil ta praznik tudi znanilec ljubezni, saj je žvrgolenje ptičkov v tem času še izrazitejše in naj bi se tako ptički ravno v tem času »ženili«.


V različnih predelih Slovenije se ta praznik praznuje drugače. Ponekod s spuščanjem lučk po vodi, kar je v preteklosti simbolično prikazovalo daljše dneve, ki so obrtnikom in poljedelcem omogočili in.


Želim ti lep in ljubezni poln dan:)


NAPIŠI SPODAJ V KOMENTARJE Praznuješ GREGORJEVO ali raje VALENTINOVO?

Misliš da bi morali dati večji pomen domačemu prazniku gregorjevo ali si zadovoljen(a) s poudarkom na valentinovem?

Kako nameravaš preživeti dan zaljubljencev?

Kako nameravaš presenetiti svoju ljubljeno osebo?